Gdzie szukać
żelaza?
wartości żelaza w mg na 100 g produktu:
komosa ryżowa – 26 mg
wątroba wieprzowa – 18,7 mg
siemię lniane – 17,1
mg
krwista kaszanka – 16,9 mg
pestki dyni - 15 mg
nasiona amarantusa –
15 mg
otręby pszenne – 14,9
mg
płatki kukurydziane z
witaminami i żelazem – 11,9 mg
wątróbka drobiowa – 9,5 mg
wątroba wołowa – 9,4 mg
- soja (nasiona suche) -
8,9 mg
nerki – 8 mg
wątroba cielęca – 7,9 mg
salceson czarny – 7,5 mg
kaszanka jęczmienna – 7,4 mg
żółko jaja - 7,2 mg
pistacje – 6,7 mg
kiszka pasztetowa – 6 mg
nasiona sezamu – 5,9
mg
soczewica nasiona suche – 5,8 mg
natka pietruszki - 5 mg
kasza jaglana – 4,8
mg
ozór wieprzowy – 4,5 mg
groch (nasiona suche)
– 4,2 mg
nasiona słonecznika –
4,2 mg
chleb chrupki – 4 mg
płatki owsiane – 3,9
mg
mózg wieprzowy – 3,8 mg
fasola (nasiona suche) - 3,8 mg
morele suszone – 3,6
mg
konina – 3,5 mg
żołądki kurze – 3,5 mg
orzechy laskowe – 3,4
mg
mąka pszenna typ 1850
– 3,5 mg
pasztet z kurczaka
pieczony – 3,3 mg
figi suszone – 3,3 mg
soczewica kiełki –
2,9 mg
kasza gryczana – 2,8
mg
chleb żytni ze
słonecznikiem – 2,5 mg
soja kiełki – 2,1 mg
daktyle suszone – 2
mg
* wartości podane za Tabele składu i wartości odżywczej – H.
Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow – Wydawnictwa Lekarskie PZWL,
2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz