CIĄŻA w XXI wieku-programowanie żywieniowe czyli prawie wszystko
o Epigenetyce.
Wiemy, że dzieci kobiet ciężarnych chorych na
cukrzycę bardzo często są otyłe w wieku dorosłym, mając w przyszłości zwiększone
ryzyko rozwoju cukrzycy. Te obserwacje doprowadziły do tego, że już od lat 60
ubiegłego wieku naukowcy zaczęli szukać korelacji między rodzajem diety u
kobiet w ciąży a wpływem na zdrowie dziecka. Wstępnie założono, że niedobór,
lub nadmiar składników odżywczych, leków, używek, na które może być narażony
zarodek podczas procesu embriogenezy ma wpływ na rozwój i przyszłe funkcjonowanie
wszystkich jego organów. W trakcie dalszych obserwacji stwierdzono, że tworzący
się nowy organizm może zaadoptować się do warunków związanych ze stanem
metabolicznym matki np. poziomem składników odżywczych, stężeniem hormonów.
Potwierdzono również, że zaburzenia w dostarczaniu produktów odżywczych,
witamin mogą wywołać u płodu niekorzystne odpowiedzi adaptacyjne np. zaburzenia
wzrastania płodu-(IUGR), a w niektórych przypadkach są w stanie ujawnić się po
latach w postaci predyspozycji do otyłości , nadciśnienia tętniczego, cukrzycy.
Tak powstała Epigenetyka, której przedmiotem badań
są zmiany w odczytywaniu kodu genetycznego, wywołane nie poprzez zmianę
sekwencji DNA, ale w wyniku modulowania ekspresji genów.
To tak jakby oszukać przeznaczenie. Jak to zrobić?
Wystarczy tylko odpowiednia dieta, dieta bogata w
konkretne substancje- bo dzięki epigenetyce wiemy jakie składniki i w jakich
ilościach mają największy wpływ na rozwój dziecka zarówno jego funkcjonowanie w
okresie płodowym jak i po urodzeniu. To wielkie wyzwanie do programowania
zdrowotnego przyszłych pokoleń. Dobierając i kontrolując sposób odżywiania w
ciąży, przyszła mama może zmieniać szlaki metaboliczne swojego organizmu ale
również organizmu jej jeszcze nienarodzonego dziecka. Pamiętajmy, że już
zarodek ludzki reaguje na wszelkie zmiany w środowisku matki.
To dlatego niedobory a czasami nadmiar niektórych
składników diety prowadzić mogą do powstania nieodwracalnych zmian począwszy od:
wad rozwojowych, zwiększenia ryzyka poronień do wewnątrzmacicznej śmierci
płodu.
Epigenetyka daje nam wytyczne w jakich ilościach i
kiedy należy dostarczać ciężarnej odpowiednie składniki odżywcze w celu
minimalizacji ryzyka zaburzeń rozwojowych. Obecnie uważa się że- „Epigenetyka
to zdrowie dziecka”.
Ale o jakich składnikach jest mowa, postaram się wyjaśnić:
KWAS
FOLIOWY
Brak odpowiedniej ilości kwasu foliowego w diecie
powoduje zaburzenia metaboliczne, które w konsekwencji prowadzić mogą od
upośledzenia implantacji zapłodnionego jaja płodowego, zaburzeń embriogenezy i
placentacji ( rozwoju łożyska ). W przypadku niedoboru kwasu foliowego w organizmie
rozwijającego się zarodka zaczyna gromadzić się homocysteina-aminokwas, który w
nadmiernym stężeniu prowadzić może do poronień, zahamowania rozwoju płodu, a nawet
jego obumarcia. Należy pamiętać że hiperhomocysteinemia towarzysząca niskiemu
poziomowi kwasu foliowego we krwi matki może stać się czynnikiem ryzyka wad
cewy nerwowej a także wewnątrzmacicznej
śmierci płodu.
WITAMINY
Z GRUPY B ( B6 B12 )
W istotny sposób przyczyniają się do prawidłowego
przebiegu rozwoju zarodka, zapewniając optymalny metabolizm podawanego kwasu
foliowego. Niedobory witaminy B6/B12 zwiększają ryzyko wad cewy nerwowej, mogą
prowadzić do rozwoju hipotrofii płodu i zespołu IUGR. Udowodniono również wpływ
niedoboru witamin B6/B12 na zaburzenia prawidłowego unaczynienia łożyska.
CHOLINA
To substancja o wyjątkowo wysokim potencjale
epigenetycznym. Jest niezbędna do prawidłowego podziału komórek, syntezy błon
komórkowych, mielinizacji komórek nerwowych, a także prawidłowego rozwoju i
funkcjonowania łożyska( poprawę funkcji naczyń i prawidłowe przepływy w
naczyniach łożyska ). Jest niezbędna do syntetyzowania acetylocholiny-jednego z
głównych neuroprzekaźników. Źródłem choliny są jaja kurze i mięso, w
niewielkich ilościach może być syntetyzowana w wątrobie. U kobiet w ciąży
zwiększa się endogenna produkcja choliny ( wyższe stężenie estrogenów), ale
mimo to rekomenduję się dzienne spożycie choliny na poziomie 450mg (Amerykański
Instytut Medycyny). Podczas ciąży cholina ( zarówno pochodząca z diety jak i z
endogennej produkcji) jest aktywnie przenoszona do płodu ( stężenie w tkankach
płodu jest 14 razy większe niż we krwi matki).
DHA
( Kwas dokozaheksaenowy )
Należy do rodziny omega-3. W organizmie ludzkim
jest syntetyzowany tylko w niewielkich ilościach dlatego zwłaszcza w okresie
ciąży jak również po porodzie ( w okresie laktacji )należy suplementować DHA. Zaobserwowano,
że niskie stężenie DHA we krwi ciężarnych wiąże się z występowaniem zespołu
IUGR, stanu przed rzucawkowego i ryzyka porodu przedwczesnego. Korzystne
działanie DHA stwierdzono u dzieci matek przyjmujących w okresie ciąży odpowiednią
ilość DHA, zaobserwowano: ograniczenie rozwoju reakcji alergicznych, ryzyka
występowania egzemy, astmy alergicznej, a także korzystny wpływ na układ
odpornościowy dziecka. DHA uznaje się również za ważny czynnik korzystnie
wpływający na proces angiogenezy w łóżysku, co usprawnia zagnieżdżenie się
trofoblastu w mięśniówce macicy.
WITAMINA
D
Jej odpowiednie stężenie we krwi kobiety ciężarnej
zapewnia właściwe przygotowanie mięśniówki macicy do implantacji zarodka, a
także zapoczątkowuje właściwą reakcję immunologiczną tkanek matki, co zapewnia
prawidłowe utrzymanie ciąży, zwłaszcza w jej początkowym okresie. Najnowsze
badania sugerują konieczność suplementacji witaminy D jeszcze przed okresem
koncepcji. Stwierdzono że niski poziom witaminy D we krwi zwiększa dwukrotnie
ryzyko poronienia w I trymestrze ciąży.
Właściwy poziom witaminy D zmniejsza ryzyko porodu
przedwczesnego , stanu przedrzucawkowego, stanowiąc długofalową ochronę przed
infekcjami i objawami alergii.
JOD
oraz SELEN
Jod tworzy koloid tarczycy wchodząc w skład
hormonów tarczycy: tyroksyny i
trójjodotyroniny, zarówno u ciężarnej jak i u płodu. Hormony tarczycy
odpowiedzialne są za prawidłową migrację komórek nerwowych, mielinizację
osłonek nerwowych, przekazywanie impulsów nerwowych. Wpływają na regulację
metabolizmu, dojrzewanie i pracę układu mięśniowego i krążenia. Podczas ciąży
zapotrzebowanie na jod zwiększa się dwukrotnie. To jod reguluje aktywność
hormonalną tarczycy, niezbędną do prawidłowego rozwoju układu nerwowego
dziecka. Niedobór tego pierwiastka w ciąży może prowadzić do: powstania wad
wrodzonych, zaburzeń rozwoju psychomotorycznego, kretynizmu, wola i
niedoczynności tarczycy noworodków. Nawet niewielkie niedobory jodu podczas
ciąży skutkują zaburzeniami intelektualnymi dzieci w późniejszym okresie rozwoju,
zwiększeniem ryzyka ADHD, niższym ilorazem inteligencji.
Selen to pierwiastek ściśle związany z prawidłową
pracą tarczycy, dlatego jego niedobór w okresie ciąży może wpływać
niekorzystnie na rozwój intelektualny dziecka.
ŻELAZO
Żelazo współuczestniczy w syntezie
neurotransmiterów i włókien mieliny, dlatego jest niezbędne do utrzymania
prawidłowych funkcji neurologicznych. Niedobór żelaza u ciężarnej negatywnie
wpływa na rozwój płodu, 3-krotnie zwiększa ryzyko porodu przedwczesnego,
powoduje ograniczenie wewnątrzmacicznego wzrastania płodu-IUGR, a u urodzonych
dzieci obniża odporność, powoduje zaburzenia koncentracji, sprawności
fizycznej, upośledza pamięć.
Należy
pamiętać, że suplementacja wymienionymi powyżej
składnikami odżywczymi nie powinna ograniczać się tylko do okresu ciąży.
Niezbędne jest tak jak w przypadku folianów podawanie jeszcze przed okresem
koncepcji.
Szczególną
uwagę należy zwrócić na okres laktacji, gdzie niedobory
określonych substancji w organizmie matki przekładają się na niedobory tych
związków w pokarmie.
W
wyborze suplementacji w okresie przedkoncepcyjnym,
ciąży i laktacji należy kierować się rekomendacjami Polskiego Towarzystwa
Ginekologicznego. Tylko odpowiednie dawki poszczególnych substancji prawidłowo
wpływają na rozwój dziecka. Zbyt małe nie będą działać, natomiast zbyt duże
mogą prowadzić do powstania objawów ubocznych.
Rekomendacje PTG( jakie dawki należy przyjmować w ciągu doby )
Kwas foliowy-0.4 mg
Aktywne formy folianów- 0.4 mg
DHA- 600 mg
Jod- 200 ug
Witamina D3- 1500-2000 IU
Żelazo- 30 mg ( anemia 60 mg )
Selen- 65 ug
Cholina-450 mg
Witamina B6- 2mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz