EPIGENETYKA-CHOLINA-WITAMINA
B12
Obecnie
coraz częściej mówi się o konieczności włączania CHOLINY do diety kobiet ciężarnych.
Dlaczego? Po pierwsze jest to składnik potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu
i funkcjonowania łożyska. W badaniach wykazano, że znaczne ilości CHOLINY są dostarczane do płodu właśnie poprzez
łożysko, a w okresie laktacji wydzielane są do mleka karmiącej. Należy
pamiętać, że w ciąży CHOLINA dostarczana jest
głównie z dietą, a zapotrzebowanie na CHOLINĘ jest bardzo wysokie-znacznie przekraczając
dotychczasowe zalecenia spożycia. Mimo,
że ekspresja genu odpowiedzialnego za endogenną produkcję CHOLINY jest indukowana poprzez rosnące w ciąży
stężenie estrogenów, i mimo, że stężenie CHOLINY
w tkankach płodu jest 14x-krotnie wyższe niż stężenie we krwi matki, to tylko
około 10% ciężarnych przyjmuje zalecaną dzienną dawkę CHOLINY.
CHOLINA ma również kolosalny wpływ na
pracę wątroby u ciężarnej. Niedobór choliny w diecie może być przyczyną
niealkoholowego stłuszczenia wątroby ( NAFLD-nonalcoholic fatty liver disease ),
skutkować obumieraniem komórek wątrobowych –hepatocytów. Należy pamiętać, że
mimo iż nieprawidłowe wyniki prób wątrobowych, które występują u pewnej grupy
ciężarnych mogą być skutkiem zaburzeń o charakterze stanu przedrzucawkowego lub
ostrego ciążowego stłuszczenia wątroby, to jednak najbardziej prawdopodobnym
jest NAFLD.
Zarówno ciąża jak i NAFLD
współuczestniczą z insulinoopornością. Dlatego u ciężarnych z zaburzeniami
metabolicznymi z towarzyszącymi objawami niewydolności enzymatycznej wątroby
zawsze należy podejrzewać wystąpienia NAFLD.
Niedobór CHOLINY
może również skutkować uszkodzeniem mięśni. CHOLINA jest prekursorem
fosfatydylocholiny- głównego składnika błon komórkowych, lipoprotein, soli
kwasów żółciowych, surfaktantu. Jest niezbędna do syntezy
acetylocholiny-neurotransmitera, warunkując prawidłowy rozwój mózgu płodu,
neurogenezę, prawidłowe tworzenie się synaps, a w przyszłości funkcji
poznawczych u dziecka ( pamięć, zdolność nauki ). CHOLINA to prekursor betainy, substancji
niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania kłębuszków nerkowych. Obecnie wiemy,
że odpowiednia podaż CHOLINY w diecie ciężarnych
jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania łożyska, poprawiając łożyskową
angiogenezę, wpływając na zmniejszenie ryzyka stanu przedrzucawkowego.
Udowodniono, że niski poziom CHOLINY w surowicy
krwi ciężarnej współistnieje ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wad cewy
nerwowej u płodu-niezależnie od prawidłowego poziomu folianów w surowicy krwi. Wykazano
również związek pomiędzy niedoborem CHOLINY w
diecie ciężarnej a zwiększonym ryzykiem rozwoju raka piersi ( powiązanym z
klinicznym stopniem zaawansowania choroby ) u potomstwa. Niska suplementacja CHOLINY w ciąży koreluje ze wzrostem ryzyka
wystąpienia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 u potomstwa.
Suplementacja CHOLINY u
ciężarnej:
Rekomendowane
dzienne spożycie CHOLINY wynosi 450mg dla
ciężarnych i 550 mg dla matek karmiących.Źródłem CHOLINY
dla płodu jest dieta matki. Mimo, że cholina znajduje się w produktach
pochodzenia roślinnego to największe ilości dostarczane są z dietą pochodzenia
zwierzęcego. Jajka to najbardziej skoncentrowane
źródło choliny. Aby dieta zawierała CHOLINĘ
powinna składać się z jajek, mleka, wieprzowiny, drobiu, wołowiny, wątroby.
Uważa się że w okresie ciąży dzienne spożycie choliny nie powinno przekraczać
3.5g/dobę-górna granica normy w USA.
WITAMINA B 12
Nowymi
ustaleniami medycznymi jest podawanie syntetycznej formy witaminy B12 do
suplementów diety zawierających kwas foliowy. Udowodniono, że niedobory
witaminy B12 mogą prowadzić do zwiększenia ryzyka występowania wad cewy
nerwowej u płodu ( NTD-neural tube defekt ).
Obliczono, że częstość występowania NTD w przypadku niedoboru witaminy B12 może
wzrastać nawet 5x-krotnie-dlaczego? bo w przypadku niedoboru witaminy B12
dochodzi do czynnościowego niedoboru folianów. Witamina B12 jest niezbędna do
syntezy DNA i RNA, mieliny, acetylocholiny, erytropoezy / produkcji i
dojrzewania erytrocytów. Typowymi objawami niedoboru witaminy B12 jest anemia
makrocytarna, oraz zaburzenia dotyczące układu nerwowego: osłabienia
motoryczne, parestezje, ataksja, zmiany nastroju osłabienie funkcji
poznawczych. Płód wykorzystuje witaminę B12
do szeregu rekacji biochemicznych ale nie jest jej w stanie sam syntezować.
W okresie ciąży obserwuje się spadek stężenia wit B12 w surowicy krwi. Jest to
spowodowane hemodylucją, zmiami hormonalnymi, oraz zmianą stężeń białek wiążących, a także
zwiększonym transportem do płodu. Niedobór witaminy B12 może prowadzić do zwiększonego
ryzyka wystąpienia stany przedrzucawkowego, porodu przedwczesnego,
wewnątrzmacicznego ograniczenia
wzrastania płodu, przedwczesnego oddzielenia łożyska, anemii megaloblastycznej
i wad cewy nerwowej. W trakcie laktacji
niedobór witaminy B12 u karmiącej może powodować zaburzenia związane z
prawidłowym rozwojem psychomotorycznym i poznawczym u dziecka. Należy pamiętać
że suplementacja kwasu foliowego powinna być połączona z prawidłową podażą
witaminy B12, B6.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz