Dla
TULIMOWSKI& STERLIŃSKA opracowała Dr inż. Agnieszka Leciejewska
leciejewska@wp.pl tel.507603440 lub 782353692
http://www.diety-w-chorobach.reveez.com
( prawa autorskie zastrzeżone ).
ZALECENIA
DIETETYCZNE DLA KOBIET DOJRZAŁYCH
Wraz
z wiekiem w naszym organizmie zachodzą nieuchronne zmiany. Z roku na rok mamy
wolniejszy metabolizm. Spada poziom estrogenów, tracimy więc hormonalny parasol
ochronny. Gorzej trawimy i przyswajamy składniki pokarmowe, mamy większy
apetyt, zwłaszcza na słodycze. Jesteśmy też mniej aktywne fizycznie i stajemy
się bardziej podatne na choroby: cukrzycę, czy niedoczynność tarczycy. Wszystko
to sprawia, że łatwo gromadzimy tłuszcz i szybko przybieramy na wadze. I choć
nie sposób zatrzymać młodości na dłużej, a tym bardziej utrzymać superfigury,
można opóźnić, a nawet zahamować niekorzystne zmiany. Wystarczy zmienić dietę, przestrzegając
kilku prostych zasad:
1. Mniej a częściej
Trzeba
jeść regularnie 4-5 razy dziennie w odstępach 2-3 godzinnych. Każdy posiłek
pobudza do pracy organizm, a to przyspiesza metabolizm i ułatwia dbanie o linię.
Częste i niewielkie porcje pomagają regulować poziom cukru we krwi i zapanować
nad wilczym apetytem. By to osiągnąć, należy dzień zacząć od śniadania
zjedzonego przed wyjściem z domu. Zabrać do pracy II śniadanie (lunch), zjeść
ciepły obiad, podwieczorek, a 2-3 godziny przed snem lekką kolację. A jeśli
taki schemat, z powodu pracy zawodowej, nie jest możliwy do realizacji, warto
stosować system przekąsek w ciągu dnia, zachowując 2-3 godzinne przerwy
pomiędzy kolejnymi posiłkami.
2. Wszystkiego po trochu
Menu,
które zapewni superfigurę, świetny nastrój i zdrowie każdej dojrzałej kobiecie
powinno być urozmaicone. Oznacza to, że w codziennym jadłospisie nie powinno
zabraknąć:
Przetworów zbożowych:
-
pieczywa razowego, żytniego na zakwasie lub pełnoziarnistego;
-
płatków owsianych, wielozbożowych, gryczanych –jako dodatek do muesli;
-
makaronów razowych lub z pszenicy durum - rurki, wstążki, świderki - gotowanych
al’dente;
-
ryżu brązowego lub dzikiego gotowanego na sypko;
-
kasz (jaglana, jęczmienna, gryczana, bulgur, komosa, nasiona amarantusa);
-
poppingu amarantusowego i zarodków pszennych.
Zalecana
porcja: 3-4 kromki pieczywa dziennie;
2-3
ugotowanej kaszy lub ryżu lub 3-4 łyżki makaronu dziennie;
1-2
łyżki poppingu amarantusowego, płatków kukurydzianych i/lub otrębów.
Nabiału:
-
chudego twarogu, jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki;
-
jogurtów probiotycznych;
-
mleka (o ile nie ma nietolerancji laktozy) o zawartości tłuszczu nie wyższej
niż 1,5 proc.;
-
jajka.
Zalecana
porcja: szklanka jogurtu (kefiru lub maślanki lub mleka) dziennie, 50-100 g
twarogu dziennie, 2-3 jajka całe tygodniowo
Mięsa i wędlin:
-
chudych drobiowych. Uwaga! Gotowe wędliny zawierają dużo soli, a ta zatrzymuje
wodę w ciele, co sprzyja nadwadze. Dlatego warto zastąpić kupne wędliny mięsem upieczonym
lub ugotowanym w domu. Dodawać je do kanapek lub sałatek;
-
chudego drobiu bez skórki (kurczak, indyk), schab, szynka, polędwica wołowa, królik.
Zalecana
porcja: 3-4 plasterki wędliny dziennie, 150-150 g mięsa 3-4 razy w tygodniu.
Ryb morskich:
-
dorsz, mintaj lub morszczuk, sola, nototenia, łosoś, tuńczyk, halibut, trewal.
Ryby
są jednym z najbogatszych źródeł jodu, przyspieszającego metabolizm. Mają sporo
pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Poprawiają kondycję
włosów i skóry, mogą łagodzić stany zapalne, a także wspomagają układ nerwowy.
Zalecana
porcja: 150 g 2-3 razy w tygodniu
Warzyw i owoców:
-
pomidory, ogórki, sałata (lodowa, masłowa, rukola, roszponka), marchewka, seler
(korzeniowy i naciowy), awokado, czerwone buraki, pietruszka korzeń natka,
koperek, szczypiorek, bazylia, cukinia, dynia, bakłażan, brukselka, kapusta,
brokuły, kalafior, szpinak, szparagi, botwinka, rzodkiewka, brukiew, rzepa,
zielony groszek, soja, soczewica, cieciorka.
Warzywa
(z wyjątkiem strączkowych) najlepiej jeść na surowo – to doskonałe źródło
błonnika, który utrudnia przyswajanie tłuszczów i cholesterolu. Warzywa dają
uczucie sytości na dłużej, są źródłem witamin, antyoksydantów oraz
fitoestrogenów o budowie zbliżonej do żeńskich hormonów płciowych, które mogą
nieco łagodzić niektóre objawy klimakterium.
-
jabłka, brzoskwinie, nektarynki, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, cytryny,
granaty, czarna, czerwona porzeczka, aronia, borówki, jagody, truskawki,
maliny, śliwki, gruszki. Owoce zwłaszcza
te o ciemnym zabarwieniu (aronia, żurawina, jeżyny, czarna porzeczka, jagody,
borówki, ciemne winogrona) to źródło antyoksydantów opóźniających starzenie się
skóry, dbających o serce oraz działających antynowotworowo.
Zalecana
porcja: 4 filiżanki warzyw przez cały dzień, 1-2 filiżanki owoców dziennie,
najlepiej do południa.
Przegryzki:
-
nie solone: orzechy włoskie, laskowe, migdały, pekany, nerkowce, brazylijskie;
-
suszone owoce: morele, śliwki, żurawina, rodzynki, jabłka;
-
nasiona dyni, słonecznika, siemię lniane.
Zalecana
porcja: garść dziennie.
Tłuszcze:
-
olej rzepakowy, olej lniany;
-
oliwa;
-
margaryny miękkie (w kubeczku) ze sterolami roślinnymi.
Zalecana
porcja: 1-2 łyżki dziennie, ok. 30 g margaryn do smarowania pieczywa dziennie.
3. Pij więcej niż dyktuje pragnienie
By
usprawnić pracęorganizmu potrzebna jest odpowiednia ilość wody. Dlatego pić jak
najwięcej płynów, najlepsze będą:
-
herbatki ziołowe bez cukru;,
-
herbatki owocowe bez cukru;
-
kawa zbożowa;
-
woda mineralna o zawartości składników mineralnych powyżej (500 mg/l);
-
świeżo wyciskane soki owocowe;
-
soki warzywne i warzywno-owocowe;
-
koktajle owocowo-mleczne i warzywno-mleczne;
Zalecana
porcja: 1,5 do 2 litrów czyli 6-8
szklanek płynów dziennie.
4. Używki pod kontrolą
-
kawa z ekspresu lub rozpuszczalna;
-
herbata zielona, czerwona, biała i czarna (słaba) parzone w dzbanku;
-
czerwone wytrawne wino.
Zalecana
porcja: 1-2 filiżanki kawy i lub herbaty. 1-2 lampki wina 1-2 razy w tygodniu.
5. Tego unikaj
Najprostszym
sposobem na uniknięcie kłopotów zdrowotnych i przyrostu wagi w okresie około
menopauzalnym jest wyeliminowanie z diety niektórych produktów, takich jak:
-
tłusty nabiał (śmietana, twarogi, sery żółte w nadmiarze, pleśniowe w
nadmiarze, sery topione);
-
świeże białe pieczywo i pieczywo cukiernicze w nadmiarze;
-
tłuste mięso i wędliny (wieprzowina, gęsina);
-
masło, smalec;
-
słodycze, czekolada i ciasta;
-
chipsy, paluszki, słone orzeszki;
-
żywność wysoko przetworzona (zupy i dania w proszku, przyprawy typu jarzynka,
kostki bulionowe, żywność typu fast food);
-
słodkie napoje gazowane, napoje ze słodzikami;
-
alkohol, zwłaszcza piwo i mocne trunki;
-
mocna kawa i herbata.
6. Zdrowe gotowanie
Nie
wystarczy dobrze wybierać produkty, trzeba je przygotować tak, by były zdrowe i
pełne witamin. Dlatego warto:
-
jeść warzywa na surowo lub gotować je na parze na chrupko;
-
zupy gotować na wywarach warzywnych;
-
unikać zawiesistych sosów, zamiast mąki do ich zagęszczania używać cukinii
(obrać ja ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę i dusić razem z mięsem);
-
kasze i ryż gotować na sypko a makarony al’dente;
-
mięso i ryby gotować, piec w folii lub dusić bez dodatku tłuszczu. Wykluczone
jest smażenie, zwłaszcza w panierce na tłuszczu. Panierka chłonie dużo
tłuszczu, cp sprzyja nadwadze.
-
z mięsa wykrawać cały widoczny tłuszcz;
-
zrezygnować ze smażenia, duszenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu.
Jeśli
masz wysoki cholesterol, wzbogać menu w:
- margaryny ze sterolami i stanolami
roślinnymi
- pieczywo razowe i pełnoziarniste
- pieczywo żytnie na zakwasie
- płatki owsiane
- otręby pszenne i owsiane
-awokado
- olej rzepakowy i lniany
- lampka czerwonego wytrawnego wina
- ryby morskie (łosoś, dorsz, sola,
mintaj, morszczuk, nototenia)
- ryż brązowy, dziki
- makaron razowy i pszenicy durdum
- chleb chrupki (najlepszy z
fitosterolami)
- zarodki pszenne
- sałata, brokuły, natka koperek,
jarmuż
- czosnek
- migdały, orzechy włoskie, laskowe,
- nasiona sezamu i siemię lniane
- nasiona dyni i słonecznika
- borówki
- jabłka
- aronia
- granat
- amarantus
- komosa
- bulgur
- kasza jaglana
Jeśli
masz wysoki cukier, wzbogać menu w:
- pieczywo razowe i pełnoziarniste
- pieczywo żytnie na zakwasie
- płatki owsiane
- otręby pszenne i owsiane
- ryż brązowy, dziki
- makaron razowy i pszenicy durdum
- chleb chrupki
- zarodki pszenne
- migdały, orzechy włoskie, laskowe,
- nasiona sezamu i siemię lniane
- nasiona dyni i słonecznika
- jabłka
- amarantus i popping amarantusowy
- komosa ryżowa czyli quinoa
- bulgur
- kasza jaglana
- kasza gryczana
- kasza jęczmienna
- sałata, rukola, roszponka
- grejpfruty
Jeśli
chcesz mieć szybszy metabolizm, wzbogać menu w:
-
pieprz cayenne
-
papryczka chilli
-
sok z cytryny
-
zielona herbata
-
grejpfrut
-
jogurt
-
migdały
-
mięso z indyka
-
jabłka
-
szpinak
-
fasola
-
papryczka jalapenio
-
brokuły
-
curry
-
cynamon
-
mleko sojowe
-
płatki owsiane
Jeśli
chcesz usprawnić trawienie i zapobiegać zaparciom, wzbogać menu w:
- jogurty naturalne,
- bio jogurty z probiotykami
- pieczywo razowe i pełnoziarniste
- płatki owsiane
- otręby pszenne i owsiane
- ryż brązowy, dziki
- makaron razowy i pszenicy durdum
- chleb chrupki (najlepszy z
fitosterolami)
- zarodki pszenne
- migdały, orzechy włoskie, laskowe,
- nasiona sezamu i siemię lniane
- nasiona dyni i słonecznika
- jabłka
- amarantus i popping amarantusowy
- komosa ryżowa czyli quinoa
- bulgur
- kasza jaglana
- kasza gryczana
- kasza jęczmienna
- sałata, rukola, roszponka
Jeśli
chcesz oczyścić organizm z toksyn, wzbogać menu w:
-
jabłka
-
seler naciowy
-
fenkuł
-
buraki czerwone
-
seler korzeniowy
-
rukola
-
sok z cytryny
-
żurawina
-
borówki
-
granat
-
kapusta
-
sok z kwaszonej kapusty
-
sok czerwonego buraka
-
sok pomidorowy
-
kefir, maślanka, serwatka
-
brokuły
-
kiełki i rzeżucha
-
czosnek
-
grejpfruty
-
siemię lniane
-
zielona herbata
-
imbir
-
natka pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz